mtcw


Ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων κ. Νίκος Νικολαϊδης επισκέφθηκε σήμερα το πρωί το αεροδρόμιο Λάρνακας για επιτόπου εξέταση της πορείας των υπηρεσιών εδάφους του αεροδρομίου μετά την ανάθεση τους σε δύο εταιρείες του ιδιωτικού τομέα, αλλά και ενόψει της θερινής περιόδου, με την αύξηση του αριθμού των αφίξεων και αναχωρήσεων επιβατών.

Ο κ. Νικολαϊδης, συνοδευόμενος από τον Διευθυντή του Τμήματος Πολιτικής Αεροπορίας και τον Διευθυντή του Αεροδρομίου Λάρνακας κ.κ. Λεωνίδα Λεωνίδου και Αντώνη Λεμεσιανό αντίστοιχα, τον Γενικό Διευθυντή του Αεροδρομίου Λάρνακας εκ μέρους της HERMES Airports Ltd κ. Ιωάννη Παπαστεφάνου και τον Αναπληρωτή Πρόεδρο Εκτελεστικό Διευθυντή της HERMES Airports κ. Henry de La Monneraye, καθώς επίσης και από εκπροσώπους της εταιρείας LGS και άλλους αξιωματούχους των ιδιωτικών εταιρειών και των υπηρεσιών του δημοσίου, επισκέφθηκε όλα τα σημεία από τα οποία διέρχονται οι ταξιδιώτες κατά την αναχώρηση και άφιξή τους στο Αεροδρόμιο Λάρνακας. Μεταξύ άλλων, ο κ. Υπουργός επισκέφθηκε την αίθουσα αναχωρήσεως επιβατών, όπου και συνομίλησε με Κύπριους και ξένους ταξιδιώτες, παρακολούθησε τη διαδικασία άφιξης των αποσκευών, αλλά και τις διαδικασίες ανεφοδιασμού των αεροσκαφών και γενικά όλο το φάσμα που καλύπτουν οι υπηρεσίες εδάφους του αεροδρομίου.

Ο κ. Νικολαϊδης αντάλλαξε επίσης απόψεις με αρμόδιους της Αστυνομίας του αερολιμένα για θέματα ασφάλειας, καθώς επίσης και σχετικά με προβλήματα που παρατηρούνται στο χώρο στάθμευσης και άλλα προβλήματα που αναφύονται στο όλο σύστημα λειτουργίας των υπηρεσιών εδάφους, ιδιαίτερα σε περιόδους αιχμής.

Μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψής του ο κ. Νικολαϊδης έκανε την ακόλουθη δήλωση προς τους δημοσιογράφους:

«Όπως ξέρετε, πρόσφατα, οι υπηρεσίες εδάφους του Αεροδρομίου, οι υπηρεσίες δηλαδή που ξεκινούν από τη μεταφορά των αποσκευών και των επιβατών στα αεροπλάνα και αντίθετα, έχουν ανατεθεί σε δύο εταιρείες του ιδιωτικού τομέα. Η εδώ επίσκεψη μου αποσκοπεί στο να έχω μια άμεση γνώση για τη νέα κατάσταση, που ασφαλώς βρίσκεται στα πρώτα της στάδια. Κάποια μικροπροβλήματα αναμένονταν και φαίνεται ότι υπάρχει μια σαφέστατη διάθεση να βελτιωθεί η κατάσταση και θα βελτιωθεί. Εντός των ημερών αναμένεται να έρθει νέος εξοπλισμός και να προσληφθεί επιπρόσθετο προσωπικό για να λειτουργήσει αυτά τα συστήματα. Εκείνο που πρέπει επίσης να πω είναι ότι υπάρχουν συγκεκριμένες διαδικασίες από πλευράς του Τμήματος Πολιτικής Αεροπορίας για την επιτήρηση και τον έλεγχο αυτών των διαδικασιών, ούτως ώστε να εντοπίζονται όσο το δυνατόν πιο έγκαιρα, να υποδεικνύονται στους αρμοδίους και να διορθώνονται».

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων ανέφερε μεταξύ άλλων, ότι ένας από τους λόγους της εκεί επίσκεψής του είναι για να διασφαλιστεί ότι πριν από την θερινή περίοδο, αν και βεβαίως έχει αρχίσει να διαφαίνεται η αυξητική τάση στις αφίξεις και αναχωρήσεις, πριν από την καλοκαιρινή αιχμή, όλα τα προβλήματα και στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό θα έχουν λυθεί. Όπως είπα, σημείωσε, αναμένεται εξοπλισμός και πρόσληψη προσωπικού. Ένα μέρος αυτού του εξοπλισμού ήδη βρίσκεται στο λιμάνι του Πειραιά, κάποιος στο λιμάνι της Λεμεσού και συνεπώς πιστεύω ότι σύντομα, σε ό,τι αφορά τον εξοπλισμό αλλά και το προσωπικό, θα είμαστε σε ικανοποιητικά επίπεδα. Εκείνο που έχει σημασία, κατέληξε ο κ. Νικολαϊδης, είναι να διασφαλίσουμε ότι θα υπάρξει η ανάλογη και η κατάλληλη επιτήρηση από τις δικές μας υπηρεσίες, το Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας, ούτως ώστε τα προβλήματα να εντοπίζονται, να υποδεικνύονται και να επιλύονται το συντομότερο δυνατό.

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι με βάση το υπουργικό διάταγμα και τις διαδικασίες, ήδη έχει πιστοποιήσει ότι οι εταιρείες έχουν επάρκεια προσωπικού και εξοπλισμού και συνεπώς πώς είναι δυνατό μετά από αυτή την πιστοποίηση, με την ανάληψη καθηκόντων, να πρέπει να φέρουν προσωπικό, ο κ. Υπουργός σχολίασε: «Είναι μια διαδικασία η οποία συνεχίζεται και θα συνεχίζεται καθ’ όλη τη διάρκεια του συμβολαίου. Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι τα επίπεδα παροχής υπηρεσιών στον ταξιδιώτη είναι τα υψηλότερα δυνατά. Αυτή την στιγμή φαίνεται ότι ξεπέρνιουνται τα πρώτα προβλήματα τα οποία δημιουργήθηκαν με την αλλαγή της διαδικασίας. Πιστεύουμε ότι υπάρχει προσωπικό και ότι η κατάσταση θα βελτιώνεται, όπως είπα και προηγουμένως. Στόχος μας, επαναλαμβάνω, είναι να έχουμε τα υψηλότερα δυνατά επίπεδα και αυτή είναι μια διαδικασία συνεχής. Δεν σημαίνει ότι η διαδικασία τελειώνει μετά από ένα έλεγχο, μια επιτήρηση, παρατήρησε.