mtcw

Σε σημερινή συνέντευξη Τύπου ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων κ. Ευθύμιος Φλουρέντζου ανακοίνωσε τον ορισμό του δρος Στέλιου Χειμώνα ως Ψηφιακού Πρωταθλητή της Κύπρου, ο οποίος θα αναλάβει πρωτοβουλίες για να προβάλει τα οφέλη από την ανάπτυξη και χρήση των τεχνολογιών των πληροφοριών και των επικοινωνιών και την απόκτηση ψηφιακών δεξιοτήτων. (Ολόκληρο το κείμενο της ομιλίας του κ. Υπουργού στο σημερινό ανακοινωθέν αρ. 2).

Μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου, ο δρ Στέλιος Χειμώνας ευχαρίστησε το Υπουργικό Συμβούλιο και ιδιαίτερα τον Υπουργό Συγκοινωνιών και Έργων για τον διορισμό του ως Ψηφιακού Πρωταθλητή.

Αναφερόμενος στα οφέλη που θα προκύψουν από τη χρήση των Τεχνολογιών των Πληροφοριών, επισήμανε τα ακόλουθα:

- Η Παγκόσμια Τράπεζα υπολογίζει ότι το ΑΕΠ μιας χώρας αυξάνεται κατά 1% λόγω αύξησης της χρήσης του διαδικτύου κατά 10%.

- Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπολογίζει ότι η αύξηση στην ευρυζωνική διείσδυση κατά 10% σε ένα χρόνο συσχετίζεται με 1,5% αύξηση της παραγωγικότητας για τα επόμενα πέντε χρόνια.

- Αν οι κυβερνητικές Υπηρεσίες ήταν ψηφιακές, τότε οι επιχειρήσεις στην ΕΕ θα εξοικονομούσαν €44 δις, λόγω της μείωσης του διοικητικού φόρτου.

Στη συνέχεια μίλησε για τα κοινωνικά οφέλη που θα προκύψουν από την ευρεία χρήση των Τεχνολογιών των Πληροφοριών και Επικοινωνιών και αναφέρθηκε στα βήματα προόδου που έχουν γίνει στην Κύπρο. Συγκεκριμένα:

- Το διαδίκτυο χρησιμοποιείται από όλες τις μεγάλες και σχεδόν όλες τις μεσαίες επιχειρήσεις. Το ποσοστό χρήσης του διαδικτύου στις μικρές επιχειρήσεις συνεχώς αυξάνεται από το 2004 και έφτασε το 98% το 2012.

Όσον αφορά τα νοικοκυριά, χρόνο με τον χρόνο, η πρόσβαση στο διαδίκτυο αυξάνεται. Το πρώτο τρίμηνο του 2012, το 61,8% των νοικοκυριών είχε τουλάχιστον μια φορά πρόσβαση στο διαδίκτυο σε σχέση με το 2005 που ήταν 31,7%.

Ακολούθως, ο κ. Χειμώνας υπογράμμισε ότι υπάρχουν σημαντικά περιθώρια προόδου, αφού το 38% περίπου των νοικοκυριών δεν έχει χρησιμοποιήσει το διαδίκτυο το πρώτο τρίμηνο του 2012. Ο κυριότερος λόγος για τον οποίο κάποια νοικοκυριά δεν έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο από την κατοικία είναι η έλλειψη ικανοτήτων (53,1%). Ο δεύτερος λόγος είναι ότι υπάρχει η εντύπωση ότι δεν το χρειάζονται (50,8%). Το 2012, ποσοστό 36.3% του πληθυσμού (ή 229.150 άτομα) μεταξύ 16 – 74 χρονών δεν έχουν χρησιμοποιήσει ποτέ το διαδίκτυο.

Στη συνέχεια, ο κ. Χειμώνας είπε τα εξής: «Τα βήματα προόδου της ψηφιακής Κύπρου είναι πολύ πιο μικρά από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Αν κοιτάξει κάποιος τον πίνακα αποτελεσμάτων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα διαπιστώσει ότι οι ευρυζωνικοί δείκτες, οι δείκτες χρήσης του διαδικτύου, οι δείκτες που αφορούν στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση, οι δείκτες ηλεκτρονικού εμπορίου και οι δείκτες των ηλεκτρονικών δεξιοτήτων κυμαίνονται από πιο χαμηλοί μέχρι πάρα πολύ πιο χαμηλοί του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Εξαίρεση αποτελούν κάποιοι δείκτες σε σχέση με τις επιχειρήσεις και σε σχέση με την απόκτηση ψηφιακών δεξιοτήτων μέσω φοίτησης σε εκπαιδευτικό ινστιτούτο.

Θέλω όμως να σταθώ σε δύο θετικούς δείκτες, που κάθε άλλο παρά θετικοί είναι. Ο πρώτος, αφορά το ποσοστό του πληθυσμού που δεν έχει χρησιμοποιήσει ποτέ το διαδίκτυο και ο δεύτερος αφορά τις αγορές μέσω διαδικτύου από χώρες του εξωτερικού. Και στις δύο περιπτώσεις η Κύπρος «σκοράρει» πολύ πιο ψηλά από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Κατά την άποψη μου, τα δύο αυτά παραδείγματα, σκιαγραφούν τις μεγαλύτερες προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η Κύπρος για να καταστεί μια πραγματικά ψηφιακή κοινωνία και οικονομία.

Σήμερα που η οικονομική ύφεση μαστίζει την κοινωνία μας και η οικονομία μας συρρικνώνεται, είναι ανάγκη να στραφούμε προς αυτή την κατεύθυνση, να γίνουμε πιο παραγωγικοί, πιο ανταγωνιστικοί, να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας, να αυξήσουμε το ΑΕΠ της Κύπρου.

Οι προκλήσεις αυτές είναι δύο:

- Προώθηση της διείσδυσης

- Ανάπτυξη υπηρεσιών

Σύμφωνα και με τους σχετικούς όρους εντολής που έχει καθορίσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ως Ψηφιακός Πρωταθλητής θα αναλάβω πρωτοβουλίες σε σχέση με την πρώτη μεγάλη πρόκληση, την προώθηση της διείσδυσης.

Κατά την άποψη μου, για την επίτευξη του στόχου αυτού χρειάζεται να κινηθούμε προς τρεις κατευθύνσεις:

1. Θα πρέπει να κάνουμε τον κόσμο να κατανοήσει τα οφέλη που έχει από τη χρήση του διαδικτύου.

2. Όλος ο κόσμος πρέπει να αποκτήσει ψηφιακές δεξιότητες και να έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο.

3. Η κοινωνία πρέπει να αποκτήσει εμπιστοσύνη να χρησιμοποιεί το διαδίκτυο.

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Barroso στην επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον Φεβρουάριο 2012 σημειώνει ότι στο εγγύς μέλλον το 90% των θέσεων απασχόλησης θα προϋποθέτουν κάποιο επίπεδο ψηφιακών γνώσεων. Εγώ λέω ότι στο εγγύς μέλλον, το 100% της κοινωνίας μας θα πρέπει να είναι σε θέση να χρησιμοποιεί το διαδίκτυο και τις υπηρεσίες που προσφέρονται μέσω αυτού, είτε στην εργασία είτε στην καθημερινή ζωή.

Είναι προφανές ότι στην προσπάθεια μας να προωθήσουμε τη διείσδυση, στόχος θα πρέπει να είναι όλος ο πληθυσμός. Θα δώσουμε όμως ιδιαίτερη έμφαση στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού που κινδυνεύουν με κοινωνικό αποκλεισμό. Δεν έχω καταλήξει ακόμα σε συγκεκριμένες δράσεις, αφού μόλις πρόσφατα έχω διοριστεί σε αυτή τη θέση».

Τέλος, ο κ. Χειμώνας ανέφερε τα εξής: «Να πω ότι προτού αποφασίσουμε τις πρωτοβουλίες που θα αναλάβουμε, θα διαβουλευθούμε με όλους τους εμπλεκόμενους. Για τον σκοπό αυτό, έχουμε ήδη στείλει επιστολές στους Υπουργούς, στη Βουλή, στους Αρχηγούς των κομμάτων, στους πρυτάνεις των πανεπιστημίων, στις ρυθμιστικές Αρχές και στη βιομηχανία. Θα απευθυνθούμε επίσης και στους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Υπολογίζω ότι θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε το πρόγραμμα δράσης μας σε δύο περίπου μήνες.

Κλείνοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω και πάλι τον Υπουργό Συγκοινωνιών και Έργων, καθώς και τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου κ. Αλέκο Μιχαηλίδη και το Τμήμα Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών του Υπουργείου για την πρακτική και τεχνική υποστήριξη που μου παρέχουν».