mtcw


Ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων κ. Νίκος Νικολαΐδης, ανακοίνωσε σήμερα, κατά τη διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψης στη Λευκωσία, τη χορήγηση της δεύτερης Εξουσιοδότησης Χρήσης και Εκμετάλλευσης των Δορυφορικών Πόρων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην εταιρεία OverHorizon (Cyprus), τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι η εξουσιοδότηση αυτή παρέχει στο κοινό της Κύπρου την ευκαιρία να έχει πρόσβαση σε νέες και καινοτόμους υπηρεσίες που αφορούν την κοινωνία της πληροφορίας και ότι αναμένεται να συμβάλει στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων και κεφαλαίων.

Στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο κ. Υπουργός ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι ως Κύπρος είμαστε πολύ υπερήφανοι που καταφέραμε να αναπτύξουμε άριστες τηλεπικοινωνιακές υποδομές. Οι σταθερές και οι κινητές μας υποδομές, είπε, συνεχώς αναβαθμίζονται και επεκτείνονται έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η βέλτιστη κάλυψη και ποιότητα. Παράλληλα, πρόσθεσε, καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να εκμεταλλευτούμε τη στρατηγική μας θέση ως σταυροδρόμι της Ευρώπης, Ασίας και Αφρικής.

Η Κύπρος, συνέχισε ο κ. Νικολαΐδης, η οποία πάντα αντιμετώπιζε τις δορυφορικές επικοινωνίες με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, το 2001 εξουσιοδότησε μαζί με την Ελλάδα ένα δορυφορικό σύστημα και σήμερα, η Κυβέρνηση χορηγεί στην OverHorizon (Cyprus) PLC δικαιώματα χρήσης των τροχιακών πόρων, τα οποία έχουν κατανεμηθεί στην Κύπρο μέσω του Πλάνου του Παραρτήματος 30Β των Κανονισμών Ραδιοεπικοινωνιών της Διεθνούς Ένωσης Τηλεπικοινωνιών (ΔΕΤ).

Σε άλλα σημεία της παρέμβασής του ο κ. Νικολαΐδης, ανέφερε: «Όπως καθορίζεται και στη σχετική νομοθεσία, φθάσαμε σε αυτή την απόφαση ακολουθώντας μια πολύ διαφανή και ανοικτή διαδικασία. Συγκεκριμένα, το πρώτο βήμα της εν λόγω διαδικασίας ήταν να ζητήσουμε να υποβληθούν εκδηλώσεις ενδιαφέροντος για εμπορική εκμετάλλευση αυτών των δικαιωμάτων. Μόνο η OverHorizon ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση μας. Ως εκ τούτου, και αφού εξασφαλίσαμε ότι η OverHorizon έχει τους οικονομικούς πόρους και την τεχνογνωσία να πραγματοποιήσει το όλο έργο, προχωρήσαμε σε διαπραγματεύσεις όπου συμφωνήθηκαν οι όροι της εξουσιοδότησης.

Χωρίς να υπεισέρχομαι σε λεπτομέρειες, πιστεύω ότι αυτή η συμφωνία είναι ισορροπημένη και παρέχει στην OverHorizon αρκετό χρόνο για δραστηριοποίηση της στην αγορά, προτού χρειαστεί να εκπληρώσει κάποιες οικονομικές υποχρεώσεις της. Παράλληλα, αυτή η συμφωνία εξασφαλίζει, μακροπρόθεσμα, σημαντικά οφέλη για την Κύπρο.

Πέραν των οικονομικών οφελών, αυτή η συμφωνία παρέχει στο κοινό της Κύπρου την ευκαιρία να έχει πρόσβαση σε κάποιες νέες και καινοτόμες υπηρεσίες. Επίσης, αυτή η νέα εταιρεία θα έχει τη βάση της στην Κύπρο, με αποτέλεσμα τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την προσέλκυση ξένων επενδύσεων και κεφαλαίων.

Επιπλέον, είμαστε έτοιμοι να υπογράψουμε μια συμφωνία με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος. Αυτό είναι μια πολύ σημαντική εξέλιξη, καθώς ανοίγονται νέοι δρόμοι και προοπτικές για την Κύπρο. Διαμέσου της συνεργασίας μας με διάφορα Ινστιτούτα και εκμεταλλευόμενοι την εμπειρογνωμοσύνη των νέων μας εταίρων, ευελπιστούμε ότι θα προσελκύσουμε επιχορηγήσεις για έρευνα, θα οργανώσουμε συναντήσεις και συνέδρια, με στόχο να δημιουργήσουμε ευκαιρίες εργασίας για τους πολίτες μας και να προσδώσουμε διεθνή εμβέλεια στη χώρα μας.

Η OverHorizon είναι μια νέα και δυναμική εταιρεία, η οποία προγραμματίζει να εγκαθιδρύσει ένα καινοτόμο δορυφορικό σύστημα. Με αυτό το σύστημα, η εταιρεία αποσκοπεί στην παροχή διαφόρων υπηρεσιών στην περιοχή μας.
Μαζί με την OverHorizon, θα εργαστούμε σκληρά προκειμένου να επιτύχουμε το συντονισμό συχνοτήτων του συστήματος, ο οποίος αφενός θα καταστήσει δυνατή την εγγραφή συχνοτήτων στο όνομα της Κύπρου στο Μητρώο της ΔΕΤ και αφετέρου θα επιτρέψει στην OverHorizon να λειτουργήσει σε ένα σταθερό ρυθμιστικό περιβάλλον.

Τελικά, επιθυμώ να σας πω ότι προσδοκούμε σε μια μακρά, αμοιβαία και ωφέλιμη συνεργασία με την OverHorizon. Η χορήγηση αυτής της εξουσιοδότησης θα ανοίξει τον δρόμο στην εταιρεία να προχωρήσει και να υλοποιήσει τα σχέδια της για προμήθεια και εκτόξευση του πρώτου δορυφόρου του συστήματος, εκτόξευσης που όλοι προσδοκούμε να παρακολουθήσουμε σε λίγα χρόνια».
Στη δημοσιογραφική διάσκεψη επίσης, μεταξύ άλλων, πήραν μέρος ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Συγκοινωνιών και Έργων κ. Μάκης Κωνσταντινίδης, ο Διευθυντής του Τμήματος Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών του Υπουργείου Συγκοινωνιών και Έργων κ. Στέλιος Χειμώνας, ο Πρόεδρος της OverHorizon (Cyprus) PLC κ. Hallkvist Lennart και άλλοι παράγοντες και αξιωματούχοι των δύο πλευρών.