mtcw


«Τίποτα δεν μας χωρίζει. Το τείχος της ντροπής, που επινόησαν τρίτοι για να εφαρμόσουν σχεδιασμούς και στρατηγικές διαίρεσης, μπορεί να γκρεμιστεί. Δεν ανεχόμαστε τις παρεμβάσεις και τις υποδείξεις τρίτων, και πολύ περισσότερο δεν ανεχόμαστε τη στρατιωτική παρουσία καμιάς τρίτης χώρας στην δική μας πατρίδα. Το κοινό παρελθόν λοιπόν, οι καλές μέρες, αποτελούν μαγιά για να συμπορευθούμε και πάλι. Η θέληση υπάρχει και κατατίθεται ως τεκμήριο με την αποψινή σας παρουσία, σ' αυτή την ξεχωριστή εκδήλωση».

Αυτά ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων κ. Νίκος Νικολαϊδης, απευθυνόμενος προς Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους της Φασούλας οι οποίοι πήραν μέρος σε εκδήλωση που οργάνωσε πρόσφατα το Κοινοτικό Συμβούλιο Φασούλας, εκδήλωση η οποία ήταν αφιερωμένη στους παλαιούς τους φίλους, στις τουρκοκυπριακές οικογένειες που ζούσαν στην Φασούλα πριν το 1964.

Εκδηλώσεις όπως αυτή, παρατήρησε ο κ. Υπουργός, είναι εξαιρετικά σημαντικές, για τον τόπο μας, γιατί μέσα από αυτές αναδεικνύεται ο πολιτισμός και η παράδοση, τα ήθη και τα έθιμά μας, ο πολιτιστικός μας πλούτος. Τέτοιες εκδηλώσεις, πρόσθεσε, καλλιεργούν και ενισχύουν την επαφή και τις σχέσεις των κατοίκων των κοινοτήτων μας μεταξύ τους. Καλωσορίζω, λοιπόν, όλους εσάς τους Τ/κύπριους, που είστε απόψε εδώ μαζί μας, σε μια κατάθεση απόφασης για να πορευθούμε ξανά μαζί. Η παρουσία σας δηλώνει την απερίφραστη θέληση για επάνοδο στους παλιούς καλούς καιρούς της ειρηνικής συνύπαρξης και συμβίωσης των δύο σύνοικων στοιχείων. Πριν από τα δίσεκτα χρόνια. Προτού, παρεισφρύσουν τα ζιζάνια του σωβινισμού, της μισαλλοδοξίας και της διχόνοιας που μας οδήγησαν στην ολέθρια καταστροφή, στην αποξένωση και στο διαχωρισμό.

Λαοί που έχουν κοινά βιώματα, κοινές έγνοιες, κοινά οράματα, άνθρωποι που ονειρεύτηκαν κάτω από τον ίδιο ουρανό, έζησαν στις ίδιες γειτονιές και ανέπτυξαν στενές σχέσεις και φιλίες, δεν μπορούν να διαχωριστούν, συνέχισε ο κ. Νικολαίδης. Το κοινό παρελθόν, οι καλές μέρες, αποτελούν μαγία για να συμπορευθούμε και πάλι. Η θέληση υπάρχει και κατατίθεται ως τεκμήριο με την αποψινή σας παρουσία, σ΄αυτή την ξεχωριστή εκδήλωση.

Στις 3 του Σεπτέμβρη, παρατήρησε ο κ. Νικολαίδης, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλή Ταλάτ, προσέρχονται σε απευθείας διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα του Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών. Παρόλο, επισήμανε, που εξακολουθούν ακόμα να υπάρχουν διαφορές, και σε αρκετά σημεία μεγάλες διαφορές και λογιών - λογιών εμπόδια, εμείς σε καμιά περίπτωση δεν θα εγκαταλείψουμε τις προσπάθειες για λύση και επανένωση του νησιού μας. Για μια λύση δημοκρατική, λειτουργική και βώσιμη. Μια λύση δίκαιη που να στηρίζεται στο Διεθνές και Ευρωπαικό Δίκαιο, που να σέβεται και να διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες ολόκληρου του Κυπριακού λαού - Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Αρμένιων, Μαρωνιτών και Λατίνων.

Προς μια τέτοια λύση, στέλλουμε όλοι μας ξεκάθαρα το μήνυμα ότι παραμένουμε προσηλωμένοι και θα εργαστούμε έντιμα προς την επίτευξή της. Γιατί μόνο με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουμε να αποφύγουμε την οριστική πλέον παγίωση της διχοτόμησης της πατρίδας μας. Και δεν έχουμε αγαπητοί φίλοι, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, το δικαίωμα να παραδώσουμε στα παιδιά μας μια Κύπρο οριστικά διχοτομημένη.