mtcw

Πέμπτη, 20/3/2008
Προχωρεί κανονικά η κατασκευή του Νέου Διεθνούς Αερολιμένα Λάρνακας
Η παράδοσή του αναμένεται οριστικά τον Νοέμβριο του 2009

Ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων κ. Νίκος Νικολαΐδης επισκέφθηκε σήμερα τις εγκαταστάσεις του υφιστάμενου αεροδρομίου Λάρνακας και στη συνέχεια το εργοτάξιο για την ανέγερση του νέου αεροδρομίου Λάρνακας, όπου και ενημερώθηκε για την πρόοδο των εργασιών.

Μετά την ενδελεχή ενημέρωσή του από τον κ. Michel Hochet, Γενικό Διευθυντή του Κυπριακού Παραρτήματος της εργοληπτικής εταιρείας Bouygues Batiment International και επιθεώρηση των κατασκευαστικών έργων, ο κ. Νικολαΐδης δήλωσε μεταξύ άλλων προς τους δημοσιογράφους:

"Μέσα στα πλαίσια της ενημέρωσης μου επισκέφθηκα σήμερα την Λάρνακα με πρώτο σταθμό το χώρο όπου προγραμματίζονται τα έργα ανάπτυξης του λιμανιού και της μαρίνας της πόλης και με δεύτερο σταθμό το χώρο του αεροδρομίου Λάρνακας. Είναι δύο έργα τα οποία έχουν εξαιρετική σημασία και σπουδαιότητα, όχι μόνο για την Λάρνακα αλλά για όλη την Κύπρο.

Σε ότι αφορά την ενιαία ανάπτυξη του λιμανιού και της μαρίνας Λάρνακας μου έγινε μια πρώτη ενημέρωση και ασφαλώς επαναβεβαιώθηκε η πολιτική απόφαση, ο μείζων στόχος, που είναι να προχωρήσουμε όσο το δυνατόν πιο αποφασιστικά στην προώθηση της ενιαίας ανάπτυξης του λιμανιού και της μαρίνας Λάρνακας. Όπως ξέρετε η διαδικασία βρίσκεται τώρα στο στάδιο της πρώτης αξιολόγησης των προσφορών.

Στη συνέχεια επισκέφθηκα τον υφιστάμενο χώρο του αεροδρομίου Λάρνακας και το εργοτάξιο εδώ όπου έγινε μια παρουσίαση της προόδου του έργου και των χρονοδιαγραμμάτων παράδοσής του. Εκείνο που μπορεί να λεχθεί είναι ότι πραγματικά πρόκειται για ένα έργο που θα αναβαθμίσει το θέμα των αερομεταφορών στην Κύπρο, είναι κάτι το οποίο θα συμβάλει τα μέγιστα στην οικονομία του τόπου, στον τουρισμό και γενικότερα. Θεωρούμε ότι όλοι θα πρέπει να συμβάλουμε και θα συμβάλουμε προς την καλύτερη δυνατή προώθηση αυτού του σημαντικότατου στρατηγικού έργου που βρίσκεται σε εξέλιξη».

Στη συνέχεια ο κ. Υπουργός απάντησε σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων:

Σε ερώτηση κατά πόσο έχουν τεθεί χρονοδιαγράμματα για την ενιαία ανάπτυξη του λιμανιού και της μαρίνας Λάρνακας, ο κ. Νικολαΐδης, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι πρόθεση του Υπουργείου είναι να μην υπάρξουν άλλες καθυστερήσεις και να προχωρήσει άμεσα η αξιολόγηση των προσφορών, ούτως ώστε να μπούμε στη διαπραγμάτευση, με τον ορισμό της διαπραγματευτικής επιτροπής, η οποία θα καθορίσει και τους όρους της ανάθεσης της ενιαίας ανάπτυξης στον επιτυχόντα προσφοροδότη.

Σε άλλα σημεία των απαντήσεών του ο κ. Υπουργός παρατήρησε ότι υπάρχουν τρεις προεπιλεγέντες προσφοροδότες από τους οποίους θα επιλεγεί ο ένας και θα αρχίσει η διαπραγμάτευση.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τα χρονοδιαγράμματα παράδοσης του νέου αεροδρομίου Λάρνακας, ο κ. Υπουργός είπε ότι οι διαβεβαιώσεις που έχει από όλους τους αρμοδίους είναι ότι θα τηρηθούν απόλυτα τα χρονοδιαγράμματα και ότι υπάρχουν και τα απαραίτητα περιθώρια ασφαλείας, ότι δηλαδή το έργο είναι πιο προχωρημένο απ΄ ότι τα χρονοδιαγράμματα. Το Νοέμβριο του 2009, συμπλήρωσε, θα έχει συμπληρωθεί αυτό το έργο.

Κληθείς να σχολιάσει τις πληροφορίες για αναστολή ορισμένων αναπτυξιακών έργων όπως είναι ο δρόμος Πάφου – Πόλης Χρυσοχούς και το αλιευτικό καταφύγιο Ζυγίου, ο κ. Νικολαΐδης είπε ότι αυτές οι πληροφορίες δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Όπως αντιλαμβάνεστε, πρόσθεσε, κάθε νέα κυβέρνηση που αναλαμβάνει τη διακυβέρνηση του τόπου, οφείλει και πρέπει να προχωρήσει σε μια αξιολόγηση όλων των μεγάλων αναπτυξιακών έργων, με στόχο ασφαλώς, είτε την πιο αποτελεσματική προώθησή τους είτε τη συμπλήρωσή τους. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει πρόθεση a priori να σταματήσει ή να επιβραδυνθεί οποιοδήποτε έργο.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αδιέξοδο στο οποίο κατέληξαν οι διαβουλεύσεις των οδηγών ταξί με το Τμήμα Οδικών Μεταφορών, για το θέμα των κομίστρων, ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων σχολίασε: «Όπως ξέρετε, υπάρχει μια συμφωνημένη διαδικασία για την αναπροσαρμογή των τελών των ταξί κάθε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Αυτή τη στιγμή η διαδικασία βρίσκεται στη διαβούλευση μεταξύ των επαγγελματικών οργανώσεων και του Τμήματος Οδικών Μεταφορών. Η διαβούλευση συνεχίζεται και είμαι σίγουρος ότι θα καταλήξει, έχοντας υπόψη και τον επαγγελματισμό των επαγγελματιών οδηγών ταξί, αλλά και τη δυνατότητα του Τμήματος Οδικών Μεταφορών να χειρίζεται τέτοια θέματα».

Σε ερώτηση κατά πόσο θα συναντηθεί με τους εκπροσώπους των οδηγών ταξί, ο κ. Υπουργός απάντησε καταφατικά, σε περίπτωση που του ζητηθεί.

Κατά την επίσκεψή του στο αεροδρόμιο Λάρνακας τον κ. Υπουργό συνόδευαν, μεταξύ άλλων, ο Γενικός Διευθυντής και ο Διευθυντής Ελέγχου του Υπουργείου Συγκοινωνιών και Έργων, ο Διευθυντής του Τμήματος Δημοσίων Έργων, η Γενική Διευθύντρια του ΚΟΤ και άλλοι Υπηρεσιακοί Παράγοντες.
-----------------------------------