mtcw


Αγαπητοί φίλοι,

Έφθασε επιτέλους η στιγμή να τελέσουμε τα εγκαίνια της Αίθουσας Εκδηλώσεων του Προεδρικού Μεγάρου. Η κατασκευή του έργου για χρόνια τώρα αποτελούσε επιβεβλημένη ανάγκη. Η δέσμευση της Προεδρίας μας προς τον Κυπριακό λαό ήταν να καταστήσουμε το Προεδρικό Μέγαρο έναν ανθρώπινο και ανοικτό χώρο, προσιτό στον Κύπριο πολίτη. Απόδειξη ότι η εκτελεστική εξουσία βρίσκεται κοντά στις καθημερινές έγνοιες και στα προβλήματα του. Για να μπορέσει να γίνει αυτή μας η δέσμευση πραγματικότητα, δημιουργώντας συνθήκες για να συνεχιστεί κάτι τέτοιο στο μέλλον, προϋπόθεση υπήρξε η δημιουργία ενός χώρου όπως αυτό που εγκαινιάζουμε σήμερα με τις κατάλληλες εγκαταστάσεις.

Στο παρελθόν, σημαντικές εκδηλώσεις στον χώρο του Προεδρικού Μεγάρου, όπως ήταν για παράδειγμα οι εκδηλώσεις τιμής για τους συγγενείς των αγνοουμένων μας, γινόντουσαν υπό την προϋπόθεση ύπαρξης ευνοϊκών καιρικών συνθηκών με όλες τις οργανωτικές επιπλοκές που αυτό δημιουργούσε. Με τη δημιουργία της αίθουσας αυτής συμπληρώνεται ένα κενό και δημιουργούνται έτσι οι συνθήκες ώστε να υλοποιούνται οι υποχρεώσεις της Προεδρίας τόσο προς τους πολίτες όσο και σε σχέση με τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας μας.

Φίλες και φίλοι,

Η ανάληψη της Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Κυπριακή Δημοκρατία τον προσεχή Ιούλιο, αποτελεί κορυφαίο εθνικό στόχο, από την υλοποίηση του οποίου θα προκύψουν σημαντικά οφέλη. Με την ανάληψη της εκ περιτροπής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δεδομένων των αυξημένων αναγκών φιλοξενίας ευρωπαϊκών αντιπροσωπειών και επισήμων που θα προκύψουν, η αναγκαιότητα δημιουργίας αυτού του χώρου έγινε ακόμη πιο επιτακτική. Στα πλαίσια του προγραμματισμού και της σωστής οργάνωσης για την ομαλή διεξαγωγή της Κυπριακής Προεδρίας, και με τις συντονισμένες προσπάθειες του Τμήματος Δημοσίων Έργων και του Τμήματος Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών, κατέστη δυνατή η έγκαιρη ολοκλήρωση του έργου αυτού.

Η αίθουσα που εγκαινιάζουμε σήμερα είναι μια νέα προσθήκη σε ένα ιστορικό κτήριο, όπως είναι αυτό του Προεδρικού Μεγάρου, με σημαντική αρχιτεκτονική αξία που αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της σύγχρονης ιστορίας του τόπου μας. Η προσθήκη αυτή ανοίγει μια νέα σελίδα στην αρχιτεκτονική εξέλιξη του κτηρίου και έχει γίνει με απόλυτο σεβασμό στην ιστορική φυσιογνωμία του Προεδρικού Μεγάρου και με τρόπο έτσι ώστε να είναι διακριτή στα μάτια του επισκέπτη σε σχέση με το υπόλοιπο κτήριο. Συμβολίζει τις νέες προοπτικές και προκλήσεις που διανοίγονται για την Κύπρο μέσα από τον ρόλο της ως Προεδρεύουσα χώρα του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Αίθουσα αυτή θα φιλοξενήσει εκδηλώσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας, δεξιώσεις, επίσημα γεύματα καθώς και άλλες εκδηλώσεις που θα διεξάγονται κατά τη διάρκεια της Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Κυπριακή Δημοκρατία μπορεί πλέον αξιοπρεπώς να φιλοξενεί τους προσκεκλημένους της σε ένα επαρκή χώρο μέσα στο Προεδρικό Μέγαρο.

Η Αίθουσα μπορεί να δεχτεί μέχρι και 500 άτομα για εκδηλώσεις σε γραμμική διάταξη. Είναι ένας πολυχώρος που θα μπορεί να διαμορφώνεται και να εξυπηρετεί τις ανάγκες, ανάλογα με το είδος της κάθε εκδήλωσης. Επίσης περιλαμβάνει υπόγειους αποθηκευτικούς και υποστηρικτικούς χώρους.

Κλείνοντας τον σύντομο χαιρετισμό μου, θα ήθελα να συγχαρώ όλους όσοι συνέβαλαν στην υλοποίηση ενός τόσο σημαντικού έργου το οποίο αποτελεί παρακαταθήκη για το μέλλον. Ιδιαίτερα συγχαίρω το προσωπικό του Τμήματος Δημοσίων Έργων του Υπουργείου Συγκοινωνιών και Έργων που είχε την ευθύνη του συντονισμού, επίβλεψης και διαχείρισης του Συμβολαίου και έφερε σε πέρας με επιτυχία τον ρόλο που του ανατέθηκε. Θα ήθελα να ευχαριστήσω επίσης το Τμήμα Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών και όλες τις άλλες κυβερνητικές υπηρεσίες που συνέβαλαν στην επιτυχή ολοκλήρωση του έργου.

Θερμές ευχαριστίες θα ήθελα να απευθύνω ακόμα προς το Τμήμα Αρχαιοτήτων και το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού για τη βοήθεια τους στην επιλογή και το δανεισμό αρχαιοτήτων και έργων τέχνης Κυπρίων και ξένων καλλιτεχνών τα οποία κοσμούν το κτήριο, προβάλλοντας έτσι την πολιτιστική κληρονομιά και έκφραση του τόπου μας, καθώς και την ευρωπαϊκή και διεθνή καλλιτεχνική κληρονομιά.

Συγχαρητήρια εκφράζω και στην εργοληπτική εταιρεία, στους Αρχιτέκτονες και τους Συμβούλους που εργάστηκαν σκληρά και προγραμματισμένα καταφέρνοντας να ολοκληρώσουν το ποιοτικό αυτό έργο και να το παραδώσουν έγκαιρα, σύμφωνα με τη συμβατική τους υποχρέωση.

Ο κόσμος του Προεδρικού έχει εργαστεί με συνείδηση και σκληρά για να βοηθήσει στη δημιουργία αυτού του κοσμήματος. Θέλω να εξάρω τον ρόλο ενός προσώπου που ήταν τα «μάτια» και τα «αυτιά» της Προεδρίας της Δημοκρατίας σε όλη τη διάρκεια σχεδιασμού και κατασκευής του έργου και αυτός είναι ο Υφυπουργός Προεδρίας, ο φίλος μου, Τίτος Χριστοφίδης.